Fågelfamiljer

Fåglar natchatch

Pin
Send
Share
Send
Send


Dessa skogsfåglar är kända för sin virtuosa konst att klättra på träd. Nuthatches springer längs stammarna längs och över, sicksack, diagonalt och i en spiral, går nedåt och hänger upp och ner på grenarna.

Innehållet i artikeln:

Beskrivning av nuthatches

Släktet Sítta (äkta nötfångar) representerar nötfångarfamiljen (Sittidae), inkluderat i den stora ordningen med passerines... Alla natchatches liknar varandra (beteende och utseende), men skiljer sig åt i färgnyanser på grund av området. Det här är små fåglar med ett stort huvud och stark näbb, kort svans och tåliga fingrar som hjälper till att klättra träiga och steniga ytor.

Utseende

Representanter för de flesta arter når inte ens husfågeln och växer upp till 13-14 cm. Gränsen mellan huvudet och kroppen är svår att upptäcka på grund av den täta natchatchen, lös fjäderdräkt och kort hals. Dessutom vrider fåglar sällan halsen och föredrar att hålla huvudet parallellt med kroppen, vilket gör att det verkar som om det inte är särskilt rörligt.

Den skarpa, raka näbben är mejsellik och perfekt anpassad till mejsel. Näbben har hårda borst som skyddar ögonen (vid födosök) från flygande bark och skräp. Nuthatchen har rundade korta vingar, en kilformad förkortad svans och starka ben med tåliga böjda klor som gör att den lätt kan röra sig längs stammar, stenar och grenar.

Det är intressant! Nuthatchens topp är vanligtvis grå / blågrå eller blåviolett (i tropiska östasiatiska arter). Så den vackra natchatchen, som bor i östra Himalaya och i Indokina, visar ett mönster av azurblå och svarta fjädrar.

Vissa arter är utsmyckade med lock av mörka fjädrar, andra har en "mask" - en mörk rand som korsar ögonen. Buken kan färgas på olika sätt - vit, ockra, fawn, kastanj eller röd. Svansfjädrarna är ofta blågrå med svarta, grå eller vita fläckar, ”planterade” på svansfjädrarna (förutom mittparet).

Karaktär och livsstil

Dessa är modiga, smidiga och nyfikna fåglar, benägna att bosätta sig och bo på sina territorier. Under den kalla årstiden går de i sällskap med andra fåglar, till exempel bröst, och flyger med dem för att mata i städer / byar. Människor är nästan inte generade, och på jakt efter en godis flyger de ofta genom fönstret och sitter till och med på händerna. Nuthatches är extremt aktiva och gillar inte att sitta stilla, men de ägnar större delen av dagen inte till flyg, utan att studera matföremål. Fåglar galopperar outtröttligt längs stammar och grenar och utforskar varje hål i barken där en larv eller frö kan gömma sig. Till skillnad från hackspetten, som alltid vilar på svansen, använder nuthatchen ett av benen som ett stopp och ställer det långt framåt eller bakåt.

Det är intressant! En fågel som har funnits ätlig kommer aldrig att släppa den ur näbben, även om en person tar den i handen, men kommer desperat rusa till frihet tillsammans med trofén. Dessutom rusar nuthatches modigt för att skydda boet och familjen.

Nuthatches är mycket bullriga och har en mängd olika ljud, från gurglande trillor och visselpipor till melodin i ett horn. Den kanadensiska nuthatchen, intill den svarta locket, har lärt sig att förstå sina larmsignaler och reagerar på dem beroende på den överförda informationen. Vissa arter kan lagra mat för vintern, dölja frön under barken, små stenar och i sprickorna: nuthatchen kommer ihåg platsen för förvaringen i ungefär en månad. Ägaren äter upp innehållet i lagret endast i kallt väder och dåligt väder, när det är omöjligt att få färsk mat. En gång om året, i slutet av häckningssäsongen, krossas nöt.

Hur många nuthatches lever

Man tror att både naturen och fångenskapen lever nuthatches i 10-11 år, vilket är ganska mycket för en sådan fågel.... När du håller ett hus blir nuthatchen snabbt van vid en person och blir helt tam. Att kommunicera med honom är ett otroligt nöje. Fågeln springer roligt över armar, axlar, huvud och kläder och försöker hitta en behandling i fickor och veck.

Sexuell dimorfism

Endast en ornitolog eller en erfaren naturforskare kan räkna ut könsskillnaderna i natchatches. Det är möjligt att skilja en man från en kvinna uteslutande genom färgen på underkroppen, med uppmärksamhet på halvtonerna vid svansens botten och undertail.

Nuthatch-arter

Taxonomin för släktet är invecklad och uppgår från 21 till 29 arter, beroende på vilken metod som används.

Det är intressant! Den brunhåriga nuthatchen, som bor i sydöstra USA, kallas den minsta. Fågeln väger cirka 10 g med en höjd av 10,5 cm. Den mest imponerande nuthatchen är en jätte (19,5 cm lång och väger upp till 47 g), som lever i Kina, Thailand och Myanmar.

Drivkraftsstatus förenar 5 nötfångartarter:

  • svarthårig,
  • Algerisk,
  • Kanadensisk,
  • korsikansk
  • lurvig.

De har olika livsmiljöer, men nära morfologi, häckande biotoper och vokalisering. Nyligen har den vanliga natchatchen, uppdelad i tre asiatiska former (S. cinnamoventris, S. cashmirensis och S. nagaensis), existerat som en separat överart. Ornitolog P. Rasmussen (USA) delade S. cinnamoventris (sydasiatiska arter) i 3 arter - S. cinnamoventris sensu stricto (Himalaya / Tibet), S. neglecta (Indokina) och S. castanea (nedre Ganges).

År 2012 stödde den brittiska ornitologförbundet ett kamratförslag om att översätta S. e. arctica (östsibiriska underarter) till artens rang. Ornitolog E. Dickinson (Storbritannien) är övertygad om att den tropiska arten S. solangiae, S. frontalis och S. oenochlamys bör särskiljas till ett speciellt släkte. Enligt forskaren bör azurblå och vackra nötkroppar också bli monotypa släktingar.

Livsmiljö, livsmiljöer

Alla kända nötfångartarter är vanliga i Eurasien och Nordamerika, men det mesta av släktet bor i tropikerna och de bergiga regionerna i Asien.... Föredragna biotoper är skogar av olika slag, främst barrträd eller vintergröna lövträd. Många arter har bosatt sig i bergen och foten, och två (små och stora steniga nuthatches) har anpassat sig till existensen bland trädlösa stenar.

Många nuthatches gillar att bosätta sig i regioner med ett ganska kallt klimat. De nordliga arterna bor på slätterna, medan de södra bor i bergen där luften är kallare än i dalen. Så i norra Europa finns den vanliga nuthatchen inte över havet, medan den i Marocko lever från 1,75 km till 1,85 km över havet. Endast den svarta ansiktet nuthatch som bor i Syd- och Sydostasien visar en förkärlek för den tropiska djungeln i låglandet.

Det är intressant! Flera arter av nötklockor lever i vårt land. Den mest utbredda är den vanliga nuthatchen som häckar från Rysslands västra till östra gränser.

I de nordvästra regionerna i Större Kaukasus finns den svarthåriga natchatchen, och i delstaterna Centralasien och Kaukasus är den stora steniga nuthatchen vanlig. Yakut-natchatchen bor i Yakutia och angränsande regioner i östra Sibirien. Den lurviga nuthatchen har valt South Primorye.

Nuthatch diet

Välstuderade arter visar en säsongsbetonad delning av mat i djur (under reproduktion) och grönsaker (under andra perioder). På våren och fram till mitten av sommaren äter nuthatches aktivt insekter, mestadels xylofager, som finns i trä, sprucken bark, bladaxlar eller i steniga sprickor. I vissa arter (till exempel i Caroline nuthatch) närmar sig andelen animaliska proteiner under parningstiden 100%.

Fåglar byter till växtkomponenter närmare hösten, inklusive i deras meny:

  • barrfrön,
  • saftiga frukter,
  • nötter,
  • ekollonar.

Nuthatches använder mästerligt sin näbb, klyver snäckor och slaktar sniglar / stora skalbaggar. Caroline och brunhåriga nötfångare har lärt sig att arbeta med ett chip som en hävstång, öppna hålrum under barken eller bryta stora insekter. Hantverkaren håller sitt instrument i näbben när han flyger från träd till träd.

Det är intressant! Metoden för födosökning gör att nötkroppar liknar grodor, pikor, hackspettar och trädbågar. Precis som dem letar nuthatchen efter mat under barken och i sina veck.

Men kloklättring är långt ifrån det enda sättet att söka efter mat - nötkroppar flyger regelbundet ner för att undersöka skogens mark och marken. Efter att ha avslutat häckningen flyger nötkroppar bort från sina inhemska foderplottar, angränsande nomadiska fåglar.

Fortplantning och avkomma

Nuthatches är monogame, men de ger inte heller upp polygyni. Fåglar är redo för avel i slutet av det första året av sitt liv.... Alla natchatches, med undantag för ett par steniga arter, "bygger" bon i håligheter, fodrar dem med gräs och löv, samt mossa, bark, ull, veddamm och fjädrar.

Kanadensiska, algeriska, korsikanska, svarthåriga och lurviga nötkroppar spetsar ut en ihålig eller ockuperar naturliga tomrum. Andra arter upptar gamla håligheter, inklusive övergivna hackspettbostäder. Barnacle och Caroline nuthatches (skrämmer bort ekorrar och parasiter) fastnar i diametern på ingången till blisterbaggarna och utstrålar en skarp lukt av kantaridin.

Steniga natchatches gör lera / lerkärna krukor eller kolvar: Stora steniga natchatches väger upp till 32 kg. Den kanadensiska natchatchen arbetar med barrträdens harts: hanen är ute och honan är inne i det ihåliga. Ihålig beläggning görs efter stämningen - på en dag eller på några dagar.

Det är intressant! När hon täcker den inre väggen äter honan inte någonting utan dricker ... lönn eller björksaft, drar ut den ur en tappning, urholkad av en hackspett.

I kopplingen finns 4 till 14 vita ägg med gula eller rödbruna fläckar. Honan inkuberar dem i 12-18 dagar.

Båda föräldrarna matar kullen. Nuthatch kycklingar utvecklas långsammare än andra passerines och tar vinge efter 18–25 dagar. Efter att ha fladdrat ut ur boet lämnar de unga inte sina föräldrar omedelbart utan efter 1-3 veckor.

Naturliga fiender

Nuthatches har många naturliga fiender bland rovdjur av fåglar och däggdjur. Vuxna fåglar jagas av hökar, ugglor och mår. Kycklingar och kopplingar hotas av samma ugglor och mårar, liksom ekorrar, kråkor och jays.

Befolkningens och statusens art

Den senaste versionen av IUCN: s röda lista listar status för 29 nötfångart, varav de flesta inte berör bevarandeorganisationer.

Enligt IUCN (2018) finns det fyra arter som hotas av utrotning:

  • Sitta ledanti Vielliard (algerisk nuthatch) - bor i Algeriet,
  • Sitta insularis (Bahamian nuthatch) - bebor Bahamas,
  • Sitta magna Ramsay (jätte nuthatch) - berg i sydvästra Kina, nordvästra Thailand, centrum och öster om Myanmar,
  • Sitta victoriae Rippon (vitbrunad nuthatch) - Myanmar.

Den senare arten lever vid foten av berget Nat Ma Taung, i ett litet område på cirka 48 km². Skogen på en höjd av upp till 2 km har härrats helt, mellan 2 och 2,3 km har den försämrats avsevärt och förblev intakt bara i det höga bältet. Det största hotet kommer från slash and burn-farming.

Befolkningen i den algeriska nötklockan som ockuperar Taza Biosphere Reserve och Babor Peak (Tell Atlas) når inte ens 1000 fåglar, vilket indikerar dess kritiska tillstånd. I detta lilla område brände många träd ner, i stället för vilka cederträplantor uppträdde, medan nuthatchen föredrar en blandad skog.

Befolkningen i den gigantiska nuthatchen minskar på grund av den riktade avskogningen av tallskogar (öster om Myanmar, sydväst om Kina och nordväst om Thailand). Där avverkning är förbjuden (Yunnan), tar befolkningen bort barken från träden och använder den för uppvärmning. Där tallar brukade växa fram, uppträder unga eukalyptusträd, olämpliga för natchatches.

Pin
Send
Share
Send
Send