Fågelfamiljer

Liten lärka

Pin
Send
Share
Send
Send


En av de 5 arterna av släktet Lesser Larks som finns i Kazakstan, den mest typiska och mest utbredda. Bor i nästan hela Kazakstan, medan andra arter tydligt graverar mot öknar. Kazakstan, ligger vid de yttersta norra gränserna för fördelningen av denna fågel, därför flyger den lilla larken till de södra regionerna i Asien, utanför Kazakstan till vintern.

Detta är en liten lärka (vikt 18 - 25 g), med en monokromatisk grå topp och en vitaktig botten med två fuzzy bruna fläckar på sidorna av bröstet, som skiljer den från en liknande grå lärka. Kör bra, flyger bra. Samtalet är kort, mumlande, sången är lång, men i skönhet är den sämre än larkens sång.

Bor i torra malurtsteppar och halvökener, liksom öknar på täta jordar, med en övervägande av malört och saltört. Befolkningen är hög, på många ställen lever den sida vid sida med grå lärken, som den har mycket gemensamt med både i utseende och livsstil. Ett bo i ett hål i skuggan av någon stunt busk av malört eller brodd. En koppling med 3-5 ägg i små brunbruna fläckar inkuberas av en kvinna, assisterad av en man. Kycklingar kläcks den 10: e dagen och efter 10 dagar lämnar de boet. Det finns två kopplingar per år. I Kazakstan finns de från mars till oktober.

Beskrivning

Vuxna hanar och honor av den mindre larken är grå ovan, med ett mönster som är typiskt för lärkar. Huvudets överdel är gråaktig, ibland med en märkbar ockerskärning i smala bruna ränder, nacken, vingarna ovanför, ryggen och övre svansen är gråaktig, med bredare bruna ränder. Centrala svansfjädrar är brunaktiga med lätta kanter, det yttre paret är vitaktigt, med en brun bas och en inre kant på de inre banorna. Det andra paret på kanten, som alla andra, är svartbrunt, men med en vitaktig ytterfläkt från hälften till toppen. En väldefinierad vitremsa sträcker sig från näbben ovanför ögat, örat är brunaktigt. Hals, bröst, buk och undertail är vitgrå, något mörkare på bröstet. Det finns två bruna fläckar på bröstets sidor. Flygfjädrar är brunaktiga med smala ljusa kanter på de yttre banorna på de primära och breda på de sekundära. Huvudbakgrundsfärgen på huvudet och ryggen varierar mycket från grå till grå-ockerton. På hösten, i en ny fjäder på toppen med en ockra nyans. Strimmorna är mindre distinkta, vaga, kanterna på de centrala och extrema svansfjädrarna har en ockerton. Näbben är grå-kåt, med en gulaktig underkäksbas, benen är ljusbruna, ögonen är bruna. Hos ungdomar, efter höstsmältningen, är strimmorna på huvudet mörkare, på de övre vingeöverdraget finns det breda buffiga kanter, den buffiga nyansen märks i den allmänna färgen på ryggen och på kanterna på de sekundära flygfjädrarna. Storlekar: längd ca 160 mm, män - vinge 84-97, svans 51-62, kvinnor - vinge 82-91, svans 51-62 mm. Vikt: 18,5-25 g.

Sprida

Lesser Lark häckar och förekommer vid migration i större delen av låglandet Kazakstan, norrut till Kustanai, Atbasar, Lake. Selety-Tengiz, sjöarna Zhamantuz och Svetlitsa i regionen Pavlodar Trans-Irtysh och Kalbinskiy Altai. Singlar observerades på sommaren 180 km nordost om Kustanai. Vid migration i mitten av april och mitten av oktober, ibland inspelat i södra Altai, vid sjön. Markakol.

Biologi

Lesser Lark är rikligt, på platser som vanligt föder upp migrerande. Invånar torra malurtstepper, leriga öknar med stunt malurt och saltlösning, lera- och steniga områden med sandiga öknar, stationär sand med malurt, malurtsteppar, foten och låga berg på höjder upp till 1000-1600 meter över havet. Vid migration sker i klippta fält, ängar och längs vägar. Anländer från början till mitten av mars i flockar av flera dussin fåglar i de södra regionerna och från början till mitten av april i norra. De flesta fåglar anländer från mars till april. Avlar i separata par inte långt från varandra. Boet är byggt på marken i en liten fördjupning under en hummock, ett bo är byggt av torrt gräs och brickan är fodrad med tunna grässtrån, växtfluff och spindelkokonger. Koppling av 3-5 (oftast 4) ägg läggs i mitten av april - början av juni. Båda föräldrarna odlar i 10-11 dagar och matar ungfisk, som flyger 11-12 dagar, från mitten av maj till början av juli. Alla reproduktionsfaser i norr inträffar två veckor senare än i de södra regionerna. Migrationer i lösa flockar (ibland upp till ett dussin fåglar) börjar i slutet av juli - augusti. De flesta fåglar flyttar i september - mitten av oktober, den sista höstens migranter registrerades i början av november.

Informationskällor

"Fåglar i Kazakstan" volym 3. "Vetenskap". Alma-Ata, 1970. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "Fåglarna i Kazakstan". Almaty, 2005. E. I. Gavrilov. "Fauna och distribution av fåglar i Kazakstan". Almaty, 1999.

Pin
Send
Share
Send
Send